Evergrande reprezintă un „moment Lehman”.... 2008/2021

 Evergrande reprezintă un „moment Lehman”.... Impactul crizei #Evergrande va ajunge cu mult dincolo de #China

Dezvoltatorii imobiliari din China reprezintă 20% din consumul mondial de oțel și cupru, conform  estimarilor băncii britanice de investiții Liberum.

Ferestrele și alte accesorii din clădirile chineze folosesc încă 9% din aluminiu global, 8% din nichel și 5% din zinc.

Prin urmare, este de așteptat ca orice scădere a pieței imobiliare chineze să aibă repercusiuni susținute pentru producătorii de mărfuri, în afară de potențialele consecințe financiare ale dezvoltatorilor care nu au obligații.

După cum atestă pădurea de macarale de pe orizontul oricărui oraș chinez, dezvoltarea proprietății este o componentă importantă a creșterii economice globale a Chinei.

    Sectoarele imobiliare și construcții reprezintă 29% uimitor din PIB-ul Chinei, comparabil doar cu nivelurile din Irlanda și Spania dinaintea crizei financiare globale, potrivit unei  evaluari a  fostului economist șef al Fondului Monetar Internațional Kenneth Rogoff și a cercetătorului Yuanchen Yang. 

       Autoritățile chineze și-au folosit de mult capacitatea de a manipula piața imobiliară ca pârghie principală a politicii economice. Când există îngrijorări cu privire la supraîncălzirea economiei, sunt impuse restricții asupra numărului de proprietăți pe care o persoană le poate deține și asupra sumei pe care îi este permis să o împrumute.

          Când guvernul își face griji că economia încetinește, limitele de împrumut până la evaluare sunt reduse, sunt oferite reduceri la credite ipotecare, băncile sunt instruite să ridice creditele și dezvoltatorii beneficiază de noi stimulente fiscale.

      Dar în ultimul an, piața imobiliară chineză a devenit o țintă într-un set de politici declanșate în cadrul obiectivului general de „prosperitate comună”.

      Un raport influent din cotidianul financiar chinez  Caixin  al unui proeminent economist și director adjunct al Yuekai Securities Research Institute, Luo Zhiheng, spune că au existat schimbări profunde în filosofia de dezvoltare a Chinei de la sesiunea plenară a comitetului central al Partidului Comunist Chinez din octombrie, care a lansat cel mai recent plan cincinal.

        „Acestea includ trecerea de la rata de creștere la securitate; de la eficiență la corectitudine; de la prosperitatea timpurie pentru unii la prosperitatea comună; de la capital la muncă; și de la imobiliare și finanțe la știință, tehnologie și producție', a spus el.

          În majoritatea ultimilor 40 de ani, China a avut forță de muncă abundentă, dar o lipsă de capital, așa că a avut sens să construim puterea capitalului Chinei. Dar problema acum este lipsa forței de muncă, în timp ce capitalul este abundent.

       „Prin urmare, vedem ajustările fiscale și ale politicii fiscale pe imobiliare, campaniile antitrust din sectorul industrial și intervenția în inegalitatea educațională intergenerațională cauzată de decalajul de avere”, scrie Luo.

        Au existat o serie de măsuri de reglementare împotriva sectorului imobiliar, inclusiv măsuri pentru a opri oamenii să folosească achiziții imobiliare pentru a-și duce copiii în școli de elită, programe pilot privind impozitele pe proprietate și, cu impact deosebit asupra dezvoltatorilor imobiliari, noi limite ale nivelului datoriilor. si crestere. Potrivit  unui număr  raportat în  China Daily , 320 de noi reglementări care afectează piața imobiliară au fost introduse până acum în acest an, dintre care 46 au venit de la nivel ministerial.

           Președintele Xi Jinping a declarat frecvent că „casele sunt construite pentru a fi locuite, nu pentru speculații”. Raportul  China Daily  spune că reiterarea acestui edict demonstrează „hotărârea conducerii chineze de a nu face din proprietate un instrument de stimulare economică pe termen scurt, ci de a se asigura că funcționează ca un aliat pe termen lung al dezvoltării de înaltă calitate”.

         Limitările dezvoltatorilor, care au precipitat criza financiară a lui Evergrande, sunt pentru prima dată când susținerea creșterii economice a Chinei prin dezvoltarea proprietății este contestată.

    Dar întrebarea este dacă autoritățile pot controla ceea ce au dezlănțuit. Au existat multe discuții atât în ​​mass-media globală, cât și în cea chineză despre dacă Evergrande reprezintă un „moment Lehman”, referindu-se la contagiune necontrolată după ce autoritățile americane au refuzat să salveze banca de investiții de la colaps în 2008, precipitând criza financiară globală.

        Practica contabilă obscura a Evergrande înseamnă că nimeni nu este sigur de mărimea reală a pasivelor sale sau de expunerea instituțiilor financiare nebancare și a milioane de investitori de retail pe care îi reprezintă. Deși pasivele lui Evergrande sunt mari – numărul citat depășește 300 de miliarde de dolari SUA – autoritățile chineze au probabil capacitatea de a controla o criză financiară ordonând băncilor de stat să își asume datorii și companiilor de construcții pentru a finaliza proiecte neterminate, garantând în același timp investitorii de retail și depozite ale cumpărătorilor de case. Deținătorii de obligațiuni ar fi de așteptat să suporte pierderi.

Dar se poate dovedi mult mai dificil să împiedici scăderea pieței imobiliare. Instinctele de comandă și control ale autorităților chineze sunt nepotrivite pentru gestionarea piețelor.

Alți dezvoltatori imobiliari – deja sub presiunea acelorași noi restricții de îndatorare care anulează Evergrande – sunt strânși pentru fonduri, pe măsură ce atât piețele de obligațiuni, cât și produsele de pensionare cu amănuntul care stau la baza unei mari fonduri imobiliare a Chinei se usucă. 

 Dezvoltatorii îngrijorați de impactul celor 1,5 milioane de apartamente neterminate ale Evergrande asupra încrederii pieței imobiliare încearcă să-și descarce inventarul, dar autoritățile guvernamentale locale le interzic să facă acest lucru la prețuri reduse, cu referiri la „reducerea rău intenționată a prețurilor”. În ciuda reducerilor, vânzările de proprietăți au scăzut cu 20% în august și sunt așteptate scăderi mai abrupte în septembrie.

Amintește de turbulențele din 2015 și 2016 de pe piețele de acțiuni din China, când autoritățile au încercat să oprească scăderea acțiunilor prin oprirea comerțului, doar pentru ca prețurile să scadă atunci când interdicția a fost ridicată.

Piața de acțiuni a reprezentat o proporție minusculă a investițiilor chineze, astfel încât consecințele economice mai ample au fost limitate, dar locuințele sunt masive. Ziarul Rogoff și Yang raportează că locuințele reprezintă 78% din totalul activelor chineze, comparativ cu 35% în Statele Unite.

     
China are o rată foarte mare de proprietate a locuințelor, de aproximativ 90%, iar proprietarii, în special în orașele mari, s-au bucurat de creșteri uriașe de prețuri. 
Din 2002, prețurile din marile orașe au crescut de șase ori sau aproximativ dublu față de creșterea prețurilor din Sydney.

O scădere bruscă a prețurilor locuințelor în China ar avea efecte sociale, economice și politice de amploare. 

       Este surprinzător faptul că efortul guvernului chinez de a aduce piața imobiliară la toc este una dintr-o serie de bătălii din industrie pe care le-a inițiat cu sectorul privat în ultimul an. Altele includ campania concertată de reducere a producției de oțel, noi reduceri ale emisiilor în industria energetică, intervenția de reglementare în sectorul tehnologic, interdicții pentru furnizorii privați de educație, noi restricții privind produsele de gestionare a averii și controale privind criptomonede, divertisment și jocuri de noroc. Când luptele au loc pe atât de multe fronturi, există o mulțime de posibilități ca planurile de cinci ani să meargă greșit.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mintea ,... o nesecata mina de aur.... Tu ce ai de gand..??..

Scoate la iveala invingatorul din tine @MSCA Consult #mscaconsult

TATA UITA (W. Livingston Lamed)